Uitleg over de vaktermen die we gebruiken

Vakkundig onderhoud op het juiste tijdstip verlengt de levensduur van uw airconditioner en houdt het apparaat in optimale conditie. Voor het onderhoud van uw apparatuur bieden wij u de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten. Met een onderhoudscontract hoeft u nauwelijks meer om te kijken naar uw apparatuur. Op het juiste moment controleren, onderhouden en repareren wij uw airconditioner.

De verschillende soorten airconditioners

Split

Split airconditioners zijn er om ruimtes zo goed als geruisloos te conditioneren. Ze hebben een binnen- en een buitenunit. De buitenunit voert een speciaal koelmiddel door een flexibele leiding naar de binnenunit, waar het koelmiddel de warmte onttrekt aan de binnenlucht. De warmte van de binnenlucht wordt naar buiten afgegeven en zo herhaalt het proces zich steeds weer.

Warmtepomp

Het is ook mogelijk om met een airconditioner te verwarmen. Dan moet de airconditioner wel een warmtepomp hebben. U kunt een airconditioner gebruiken als bijverwarming, maar niet als hoofdverwarming. Het kan bijvoorbeeld ideaal zijn als u op vakantie bent geweest en de cv stond uit. Als u de airconditioner aanzet, heeft u binnen enkele minuten al warme lucht. Bij een cv-ketel duurt dit veel langer.

Multisplit

Met een multisplit kunt u meerdere binnenunits aansluiten op één buitenunit. Ideaal als u meerdere ruimtes wilt koelen of verwarmen. De binnenunits zijn allemaal afzonderlijk te regelen.

Inverter

Een inverter is eigenlijk een soort omvormer. Hiermee kan het toerental van de compressor van de installatie worden beïnvloed, waardoor het juiste toerental wordt geleverd. Hierdoor kunt u het energieverbruik van uw installatie reduceren.

Watergekoeld

Soms is het niet mogelijk of niet toegestaan om een buitenunit te plaatsen. Daarom zijn er watergekoelde installaties; die werken namelijk zonder buitenunit, maar worden op de waterleiding aangesloten. Zo kunt u toch genieten van een heerlijk klimaat.

Wandunit

Het woord zegt het eigenlijk al: een binnenunit die aan de wand wordt geplaatst.

Cassette-unit

Een cassette-unit wordt vaak gebruikt in kantoren en winkels. Deze units worden geplaatst in een systeemplafond. Er zijn verschillende mogelijkheden met het koelen van een ruimte. 1-zijdig of 4-zijdig uitblazen behoort tot de mogelijkheden.

Plafond- of vloerunit

Deze binnenunits hebben twee mogelijkheden: u kunt ze aan een plafond hangen, maar u kunt ze ook op de vloer plaatsen.

Satellietunit

Satellietunits werken bijna hetzelfde als cassette-units, maar door het plaatsen van meerdere uitblaasroosters per ruimte, kan de lucht over een zeer groot gebied regelmatiger worden verspreid. Hierdoor wordt er nog efficiënter gekoeld of verwarmd. Het is ook mogelijk om een satellietunit te combineren met de cv-installatie. Met een satellietunit is het ook mogelijk om er verse buitenlucht op aan te sluiten; zo kan de ruimte ook geventileerd worden.

Centrale systemen

Centrale systemen worden vaak toegepast in gebouwen waar een groter oppervlak gekoeld moet worden. U verliest bij dit systeem geen vloerruimte en u heeft geen hinder van op de grond staande apparatuur. Dit systeem wordt boven het plafond gemonteerd, waar wel een ruimte nodig is van ongeveer 50 cm om de luchtkanalen en leidingen te monteren.

VRV-systeem

Een VRV-systeem is geschikt voor gebouwen waar centrale koeling of verwarming nodig is. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een ruimte koelen en een andere ruimte verwarmen met 1 compressor. Het is ook nog mogelijk om in de ene ruimte een wandmodel te plaatsen en in de andere ruimte een airconditioner in het plafond te laten bouwen. De units zijn afzonderlijk te bedienen met een afstandsbediening, maar u kunt het ook centraal regelen. Alle roosters, voor de uitblaas van koude lucht en de aanzuig van warme lucht, worden in het plafond geïntegreerd, dus u heeft maximale ruimtebesparing. U zult begrijpen dat dit systeem duurder is in aanschaf, maar dit verschil verdient u weer terug in de installatie-, energie- en onderhoudskosten.

Chillers

In een centrale unit wordt water gekoeld. Vervolgens wordt het water via de leidingen naar de ventilatorconvectoren getransporteerd. Op deze units kan elke gewenste temperatuur worden ingesteld met behulp van een thermostaat. Ook bij deze installatie is het mogelijk om de cv-installatie erop aan te sluiten door middel van een cv-aansluiting, zodat u in de winter ook kan profiteren van warme lucht in plaats van koude lucht.